skip to Main Content

Deel 3 – Thoughts on Thought Leadership

Gerard van den Bogaart

De kracht van een nieuw business point of view

Was deel 1 van deze serie over thought leadership een waarschuwing aan marketeers niet te snel voor deze strategie te kiezen en deel 2 de uitdaging: no thoughts no glory. Dit deel 3 gaat in op de kracht van new business points of view en waarom ze krachtig zijn.

New points of view veranderen ons leven. Je zou Steve Jobs’s new point of view op de userinterface kunnen omschrijven als: wij dienen nu de computer versus de computer dient ons te dienen. Thomson Holidays, het Engelse reisbureau maakte het in 1981 als eerste mogelijk reizen online te boeken en betalen. Hun new point of view: mijn klanten gaan naar mijn reisbureau om te boeken versus wat als mijn klanten thuis kunnen boeken en betalen? Of alle koetsen worden getrokken door paarden totdat Cugnot bedacht dat het ook wel zonder paarden kon en de eerste stoomautomobiel ontwierp. Voortbewegen met paarden versus voortbewegen zonder dierlijke trekkracht. Horsepower versus non horsepower. Alle drie new points of view die ons leven drastisch veranderden.

Business point of view
Thought leadership vereist leidende ideeën. Een leidend business idee is een krachtig point of view op een businessprobleem gecombineerd met een nieuwe beter werkende oplossing. Veel merken pretenderen deze oplossingen te bieden dus thought leader te zijn maar zijn dat niet. Veel content produceren met niet meer dan uitleg over wat het merk doet is iets anders dan thought leader zijn. Verwezenlijkt je merk een belofte geboren uit een strategisch business point of view?  Strategisch in de zin van een fundamenteel onderscheid t.o.v. uw concurrenten?

Waarom zijn deze nieuwe business points of view zo krachtig?
Krachtige new business points of view worden gekocht omdat ze gebracht worden vanuit diep inzicht in en met sterke argumenten waarom. Ze zijn fascinerend, meeslepend en aangrijpend.
Je business point of view is krachtig als het nieuw, diep, relevant, valide, toepasbaar, robuust en begrijpelijk is.

  • Nieuw: je P.O.V. biedt nieuw klantinzicht in een business probleem en de oplossing ervan.
  • Diep: het inzicht in een scherp gedefinieerd probleem is van hoge kwaliteit.
  • Relevant: het gaat over een werkelijk serieus probleem dat door bedrijven ook zo gezien wordt.
  • Valide: je beschikt over het bewijs dat je oplossing daadwerkelijk werkt.
  • Toepasbaar: implementeren van de oplossing is geen probleem.
  • Robuust: je argumenten zijn onweerlegbaar.
  • Begrijpelijk: je argumenten en je oplossing worden door je doelgroep volledig begrepen.

Met dank aan Bob Buday, ‘The Seven Hallmarks of Compelling Intellectual Capital’.

 

Back To Top